Останні новини
Вичерпна інформація про будівництво водоймища на ділянці, фільтрації води, біо та фітоценозі ставка
О том как создать береговую линию водоема и установить уровень пруда, также информация о создании ре
Опис етапів створення котловану для декоративної водойми. Визначення форми, глибини, розподіл рівнів
У статті йдеться про характеристики бутилкаучукової плівки, варіанти та сфери її застосування

Поради щодо створення та оформлення садового ставку

Смотреть
НАШИ РАБОТЫ

Подписаться на наш канал

Связаться с нами

Viber Telegram

Екологічна система ставка на Вашій садовій ділянці забезпечує сприятливе місце існування для тварини і рослинного світу. Всілякі види тварин, барвиста, соковита зелень і квітучі рослини роблять ставок прекрасним місцем відпочинку, розташованим в двох кроках від Вашого будинку. (ландшафтный дизайн Украина)


Ідеальна пора року

Кращою порою року для будівництва ставка є весна. В цей час рослини вже накопили досить сил для зростання і розвитку. Навесні і літом тепла вода прискорює зростання рослин.

Можна також будувати ставок і восени, поки є теплі дні, коли ще можна укласти плівку. Проте, рослини можна садити лише навесні (у квітні), коли температура води перевищує 15° С.

Розмір ставка

Аби забезпечити функціонування біологічного циклу ставка і наблизити ставок до природних умов, необхідно запланувати для нього площу як мінімум 10 м2 (це відповідає ділянці 3,20 м х 3,20 м). При цьому 2 кв. м ставка повинні мати глибину як мінімум 1 метр. Це викликано двома причинами:

1. При сильному прогріванні води літом риби і інші живі істоти зможуть сховатися в прохолодній воді дна водоймища, де більше кисня.

2. Найкраща температура зимівлі для мешканців ставка складає +4° С. Прі температурі +4°С вода має найвищу щільність і опускається вниз. Під час зимових холодів з температурою до -20°С температура нижніх шарів води в ставку складатиме +4°С. Це можливо при глибині ставка 1 метр і більш. Якщо ж ставок недостатньо глибокий, він може повністю промерзнути.

Вибір місця

Місце для ставка ми рекомендуємо вибрати так, щоб сонце освітлювало його декілька годин протягом дня. По можливості, не влаштовуйте ставок в безпосередній близькості від дерев з великою кількістю обпадаючого листя або хвої. Падаюче в ставок листя і хвоя починають гнити і сильно забруднюють воду. Дефіцит кисню, що виникає в результаті цього, загрожує нормальному існуванню риб і інших мешканців ставка. Крім того, голки дуже важко виймати з води.

Якщо ставок розташувати поблизу крупних дерев, то практично неможливо уникнути пошкодження їх кореневої системи при проведенні земляних робіт. В цьому випадку ми радимо обережно і не дуже сильно обрізувати коріння дерева.

Це викличе формування дрібніших, сильно розгалужених кореневих втеч на місці обрізання, що сприятиме ще кращому зростанню і розвитку дерева.

Готовий басейн для ставка або басейн з плівки?

Краще всього себе зарекомендували і знайшли широке вживання на практиці готові басейни з пластика і, особливо, спеціальна ставкова плівка. Готові басейни виготовляються головним чином з поліетилену (РЕ) і міцного, армованого скловолокном пластика (CFK). Перевагою готових басейнів є висока міцність і проста установка. Проте, готові басейни мають обмеження в розмірах. Так, навіть у великих цілісних моделях поверхня води складає менше 10 м2, а об'єм - менше 10 м3. Глибина їх зазвичай не перевищує 80 см, що недостатньо для зимівлі риби в умовах холодної зими.


Існують також готові басейни великих розмірів, які збираються за модульним принципом з декількох частин, із застосуванням болтів і клею. Готові басейни великих розмірів досить таки громіздкі, що викликає немало проблем при їх транспортуванні. Майже всі готові басейни мають круті стінки, і їх доводиться додатково обладнати спеціальними "виходами", аби басейн не став пасткою для тварини, що випадково попали в нього. Звичайно, форма і розміри готових басейнів можуть не відповідати також і індивідуальним вимогам.

Перевага спеціальної ставкової плівки полягає в тому, що з її допомогою можна самостійно і досить легкий виготовити басейн для ставка бажаних розмірів і форми. Не представляє складнощі і пристрій ставка великої глибини. (Озеленение Благоустройство Ландшафтная архитектура)

Підготовка котловану для ставка

Перш за все, у вибраному Вами місці викопайте котлован для ставка і побудуйте тераси для рослин відповідно до Ваших ідей. При цьому враховуйте потреби вибраних Вами ставкових рослин (болотистий грунт, мілководдя, глибока вода і так далі). Зовнішній вигляд берегової зони визначається більшою мірою верхньою терасою з рослинами. Ухили і перепади між окремими терасами мають бути як можна більш згладженими. В більшості випадків ідеальним є співвідношення 1:2, тобто перепад по висоті 50 см на 1 метр довжини.

Якщо ставок розташовуватиметься на газоні, ми рекомендуємо на місці риття котловану дерен вирізувати шматками і складати збоку. Прибраний родючий шар землі прекрасно підійде для спорудження клумби або грядки.

Обов'язково стежте за тим, аби краї ставка знаходилися на одному рівні, інакше після заповнення ставка водою вища сторона берега виступатиме над водою. Для цього використовуйте горизонтальний рівень у вигляді шланга. Для невеликих ставків можна використовувати також довгу пряму дошку, на яку може бути покладений звичайний горизонтальний рівень.

Коли котлован готовий, ретельно видаліть з нього всі гострі предмети (камені, цвяхи, осколки і тому подібне). Потім засипте по котловану дрібний пісок і утрамбуйте. На крутих укосах Вам доведеться прокласти неткане полотно для захисту плівки. Виконуйте ці роботи ретельно, оскільки будь-який гострий камінь, що залишився в котловані, може привести до того, що результати багатоденної роботи будуть зруйновані за декілька годин.

Наша порада: стік води при переповнюванні. Вже при підготовці котловану визначите місце, через яке під час сильних дощів із ставка витікатиме зайва вода. Ми рекомендуємо у вибраному місці розташувати під ухилом пластмасову трубу, аби зайва вода витікала через неї в гравій або на дренажну ділянку будинку, звідки вона могла б просочуватися в грунт. Трубу необхідно приклеїти до плівки. Обов'язково прикріпіть грати до вхідного отвору труби, аби в неї не могли попасти риби і інші мешканці ставка. Крім того, рекомендується обкласти трубу каменями для безпеки молодняка. (Ландшафт и озеленение)


Матеріал для ставкової плівки

Як матеріал для виготовлення ставкової плівки використовується широко відомий і випробуваний полівінілхлорид (ПВХ), що відрізняється довговічністю і морозостійкістю. Зазвичай товщина плівки складає від 0,5 до 1,5 мм. Використання товщої плівки рекомендується для великих ставків, оскільки вона має можливість особливо хорошого розтягування. Плівка з ПВХ з тканинним покриттям не личить для устаткування басейну ставка. Під впливом погодних умов шари такої плівки відділяються один від одного, порушуючи цілісність покриття, і басейн ставка стає негерметичним.

Альтернативою є поліетиленова плівка (РЕ). Проте цей матеріал не можна склеювати за допомогою звичайного клею для плівки, використовуваної при спорудженні басейну, він вимагає особливих методів склеювання.

Каучукова плівка для басейну ставка відрізняється стійкістю до ультрафіолетового випромінювання і морозостійкістю. Вона дуже еластична і довговічна, в даний час стає вельми популярною. Ця плівка також потребує особливої техніки склеювання при з'єднанні її окремих частин. Каучукова плівка значно дорожча, ніж плівка з ПВХ або поліетилену.

Брезент містить отруйні важкі метали (кадмій), тому його ні в якому разі не можна застосовувати для використання в ставку!

При покупці плівки для ставка приділяйте більше уваги її якості, а не ціні. Плівка має бути стійка до ультрафіолетового випромінювання і морозу (до -30° З), інакше вона швидко руйнуватиметься. Окрім цього, плівка має бути екологічно безпечною для мешканців ставка і рослин. (ландшафтный дизайн в Киеве)

Визначення розміру плівки

Перед покупкою плівки зробіть креслення запланованого ставка в розрізі (подовжній і поперечний перетин), на який нанесіть всі поглиблення, тераси з рослинами і так далі, а також береги ставка шириною близько 70 см. Ми рекомендуємо використовувати масштаб 1:50, тобто 1 см на кресленні відповідатиме 50 см на місцевості. Тепер по кресленню Ви можете виміряти необхідну кількість плівки.

Якщо у Вас вже викопаний котлован для ставка, то можна визначити розміри плівки, виробивши простий вимір за допомогою вірьовки. Для цього прокладете вірьовку по котловану вздовж і поперек. Потім виміріть довжину вірьовки. До кожного з набутих значень додайте 140 см. Це збільшення необхідне по наступних причинах:

1. Плівку неможливо покласти рівно на всіх ділянках, із-за утворення складок підвищується витрата матеріалу.

2. Якщо Ви забезпечите достатній припуск плівки, то тим самим запобіжите підмиванню берегів ставка. Більш того, при цьому плівка не зможе сповзти в ставок. Відповідна капілярна перешкода запобігає витоку води із ставка в довколишній грунт і поглинання її корінням рослин і газонної трави.

Укладання плівки

Використання плівки виключає практично будь-які обмеження по розмірах і формі ставка. Чим тепліше погода на вулиці, тим эластичніша плівка. Тим краще вона набуває форми майбутнього ставка і утворює менше складок. Тому укладайте плівку в теплу погоду. Краще всього це робити з помічниками. Візьміть плівку за краї і розтягніть її над котлованом. Покладіть плівку в котлован. Потім ретельно, наскільки це можливо, розрівняйте складки. Зрозуміло, на ногах у Вас має бути м'яке взуття. При всіх роботах з плівкою надівайте взуття із закругленою гумовою підошвою.

Наші поради:

1. Плівка прослужить довше, якщо на дні котловану вона буде повністю покрита грунтом, а на укосах буде прикрита рогожею, яка захистить плівку від сонячного світла і дозволить добре зміцнитися рослинам.

2. Уникайте натягнення плівки. Інакше неминуче з'являться розриви і буде потрібно немало зусиль по ремонту плівки.

Грунт для дна

Після укладання плівки необхідно підготувати дно майбутнього ставка шляхом укладання донного грунту. На ділянці з великою глибиною досить укласти шар грунту завтовшки близько 1 см, оскільки з часом туди природним чином попаде достатня кількість іншого матеріалу. На терасах, що залишилися, для рослин шар грунту має бути 5 - 8 см.

На крутих укосах укладаються щільно один на одного камені крупної гальки або булижники. Верхня тераса для рослин доки не заповнюється.

Як грунт краще всього личать гравій і галька, ніколи не використовується садова земля або її рослинний шар.

Заповнення ставка водою

Наповнити ставок водою треба не за один раз, а у декілька етапів. Вода чинить на ставкову плівку і грунт великий тиск. При заповненні ставка у декілька етапів буде досить часу, аби плівка з кожним разом адаптувалася до помірно зростаючого тиску води. Коли ставок стане заповненим на 2/3, необхідно підготувати воду.

Дві важливі поради із заповнення ставка водою:

1. До і після заповнення ставка водою перевірте показання лічильника витрати води. Протягом наповнення ставка постарайтеся по можливості обмежити витрату води в господарських цілях.

Використовуючи свідчення лічильників, обчислите кількість води в ставку:

Ставок заповнений на 2/3:__________

Частина, що залишилася: + __________

= Загальна кількістьводи в ставку: __________

Знати кількість води ставку важливо для проведення всіх подальших заходів щодо підготовки води і по догляду за ставком, оскільки дозування спеціальних засобів залежить від об'єму води.

2. Стежите за тим, аби при наповненні ставка вода не била сильним струменем. Інакше порушиться оформлення Вашого ставка і розмиється гравій. Краще всього направити струмінь води в неглибоку пластикову ванну або відро, поміщені на дні ставка. Для того, щоб потім вийняти ємкість з води, прикріпите до неї білизняну вірьовку. Не використовуйте для цього ємкості, які контактували з чистячими засобами або іншими хімічними речовинами.

Оформлення ставка

При оформленні ставка ви можете дати волю своєї фантазії.

Перш, ніж укріплювати берег, наповніть його водою. Для зміцнення і оформлення берега дуже добре личать камені (розміром з кулак і більше), які можна укласти один на одного на крутих схилах.


Правильна посадка рослин

Рослини грають найважливішу роль в процесах життєдіяльності ставка. Окрім своєї декоративної функції вони одночасно збагачують воду киснем, є притулком і місцем нересту для риб, а також конкурують з небажаними водоростями у вживанні живильних речовин. Велика кількість видів рослин надає величезний вибір варіантів для оформлення ставка.


Найбільш відповідний час для посадки рослин - період весни - літо (з квітня по серпень). У цей період тепла ставкова вода сприяє тому, що швидкому приживається і зростанню рослин, а асортимент в спеціалізованих магазинах представлений найбагатше. Підводні рослини і рослини з плаваючим листям краще всього висаджувати в квіткових корзинах або пакетах. В такому разі навіть через деякий час можна легко змінити розташування рослин, наприклад, за допомогою довгої палиці. Викладіть нові корзини тканинними серветками або мішковиною, наповніть їх грубозернистим піском або галькою і спершу посадіть в них, наприклад, элодею або роголистник.

Болотяні рослини висаджуйте безпосередньо в грунт терас для посадки рослин.



Для того, что бы заказать декоративный водоем, озеро, плавательный пруд, приобрести товары для создания пруда (пленку, фильтры, насосы, аэраторы, ультрафиолет и т.п.), а также , получить профессиональную консультацию, Вам необходимо связаться с нами через контактную форму "Заказать звонок" на сайте, наш электронный адрес uasad.info@gmail.com или позвонить по телефонам (067) 470-19-82, (067) 470 85 86, (095) 770 71 85.